Però perquè vaig dir allò fa tant de temps. Fins aleshores el material escolar es basava, principalment, en el que hi havia en un determinat llibre per cada matèria. Els llibres són costosos d'imprimir i una errada, una millora o un afegit era difícil ser-hi incorporats, d'altra banda, a vegades, hi ha millors maneres d'explicar les coses que no a través d'un escrit.
Per tot plegat, jo pensava que si el material es distribueix via internet es podia aconseguir només per començar les següents millores:
1-Fàcil distribució del material.
2-Fàcil correcció d'esmenes i estar disponible al moment.
3-Fàcil el poder adjuntar millores i coses noves.
4-Llibres no estàtics, ho sigui els dibuixos poden tenir moviment, vídeos, si hi ha exercicis que es fan directament, en funció del resultat, el contingut pot adreçar a un lloc o un altre ja sigui reforç o ampliació, segons calgui.
Segurament es poden dir altres coses, però amb això sol, la millora respecte el llibre tradicional és molt i molt significativa. Estic convençut que a aquestes alçades molta gent de caire psicotictacpedagogic ja ha plegat de llegir. Els convido a que elaborin això tant interessant de lo qual sempre parlen i jo gustosament m'ofereixo com a voluntari per a provar-ho amb els meus alumnes.
Un altre comentari que sempre me fa la persona, la qual he esmentat al principi de l'escrit, és que els llibres encara tenen "tant d'èxit" ja que no tothom "pot" fer-se el material. Jo hi afegiria que ni crec que s'ha de fer i si es fes, en general tindríem molts de materials, ni complerts, ni de massa qualitat. Sobre això ja fa temps vaig escriure una article que crec seria bo rellegir, Vol que li guardi, que aprovi o que aprengui?.
Jo sempre pensava que lo ideal és que coordinats per les administracions, per exemple, via llicències d'estudi, es podria crear uns materials, per a cada assignatura de cada curs, no necessàriament aïllats i llavors aquests materials, diguen-n'hi llibres digitals o el que sigui, estar disponibles pels professors per fer-los servir, si convé, per canviar-los per ell i les seves classes, o poder donar suggeriments als autors perquè, en cas de que fossin adequats, incorporar-los a la versió "oficial".
Hi ha algú que ha donat la idea de fer-ho en un sistema tipus Wikipedia perquè la comunitat vagi construint la millor versió possible. Tot i que he sentit a parlar d'alguns intents, no sembla que de moment la cosa vagi per bon camí. Existeix una versió institucional del que acabo de dir impulsada pel MEC, que em sembla genial, que s'anomena "Proyecto ED@D".
I tot aquest rotllo perquè: El que considero el meu primer llibre digital va ser un recull de problemes que havien sortit en els exàmens de les PAAU, que feia servir com a material per els meves classes de Mates 2 de COU. Al principi les distribuïa via floppy-disk i quan vaig poder penjar cosses a internet, via pàgina web. He fet molts més materials, tots disponibles aquí. Però mai havia fet el que considero un "llibre digital", sobretot per que me sentia poc capaç de fer-ho, entre altres coses perquè mai m'he considerat molt competent en la redacció de problemes, per mi, lo essencial que ha de tenir un "llibre" de mates.
En resum: aquest estiu m'he tirat a la carretera, demanant permís al Projecte Fressa, i he començat en el que, si s'arribés a una especie de final, voldria ser un material suficient perquè uns alumnes de 4t d'ESO en tinguessin prou per ajudar a assolir els objectius de l'assignatura de matemàtiques de 4t d'ESO.
He començat fent un índex del curs dividit en diferents temes. Cada tema porta a un índex de "conceptes" i d'aquí a una plana d'exercicis, de moment és amb el que es basa tot plegat. Actualment hi ha alguns temes que ja hi ha algun exercici i la idea es que aquest proper curs, els alumnes que tindran un llibre tradicional, m'ajudin a depurar errors, i si pot ser suggerir-ne d'adients nous (ojalà). No només hi haurà això, també hi haurà links a recursos que considerem convenients pel que volem aconseguir.
Us convido a visitar la plana i si teniu qualsevol mena de suggeriment, ja sigui un recurs, un exercici o problema, un error, un link, a una animació o activitat, etc. us ho agrairem molt.
Si creieu que aquest material també us pot ser útil no dubteu de fer-ho servir.
No sé si això es quedarà així, si millorarà o si es convertirà en una eina realment útil. De moment hi ha el que hi ha i la intenció és que millori.
"No sé hacer cosas perfectas, procuro hacer cosas útiles" (11/02/2010)
1 comentario:
Sembla que hi ha molta més gent amb les mateixes inquietuds :-). Marea Verde. Libros de texto gratis por profesores de la comunidad de Madrid.
Publicar un comentario