domingo, 19 de diciembre de 2010

Matemàtiques - 3 ESO - Àlgebra - Sistemes d'equacions

Si algú vol anar directament del que es parla en aquesta entrada podeu clicar aquí.

Aquí teniu un exemple del que jo penso que pot ser un tema d'un llibre digital. Concretament és de l'assignatura de matemàtiques que es titula "sistemes de dos equacions amb dos incògnites i resolució de problemes".

Està estructurat d'una forma diferent als llibres digitals que he vist tot i que presenta el tema de forma clásica, però les eines que fa servir no ho són tant.

La estructura és la següent:

0-Avans de començar. Exposa un exemple del que volem arribar a saber resoldre i ho fa d'una manera no gaire convencional.

1-Coneixements previs. Les coses que en principi s'haurien de saber i saber fer per poder estudiar el tema. Ara no hi ha links, però hauria d'haver-ni cap a els altres temes on siguin explicats. Si aquest experiment resulta la idea és anar-hi posant els altres temes.

2-Objectius. Aquí s'exposen els objectius que s'haurien d'assolir a l'acabar el tema. Alguns d'ells ja són explicats directament aquí mateix i algun altres en els apartats posteriors.

3-Exercicis de resolució de sistemes d'equacions. Es plantegen una sèrie d'exercicis per ajudar a aprendre i consolidar la resolució de sistemes explicada més amunt. A mesura que es vagin fent aquestos exercicis s'anirà posant links a les solucions, com les ja msotrades en els primers problemes.

4-Problemes: Video introductori. Es mostra un video, de fet una entrada d'un bloc, on hi ha 3 videos on es mostra com resoldre un mateix problema de diverses maneres.

5-Problemes de plantejament de sistemes d'equacions. Igual que el punt 3, però en aquest cas són problemes. També com en el punt 3 a mesura que es facin a classe s'aniran posant les solucions.

6-Examens anys anteriors. Pels alumnes és molt bo que tinguin una idea clara de com se'ls avaluarà i quina mena de preguntes se'ls farà. Es mostren examens d'anys anteriors sobre el mateix tema. Seria una concreció del punt 2, objectius.

7-Altres llocs on ens poden ajudar. A internet hi han molts de llocs que poden mostrar el mateix tema o parts d'ell i que poden ser d'ajuda en l'aprenentatge dels objectius del tema. Hi posarem els que anem trobant i que creiem poden ser útils als alumnes. Inclòs poden ser suggerits pels propis alumnes en cas de n'hàgin trobat algun que els hàgi estat útil.

La resolució d'exercicis pot ser feta mitjançant un volcat de pantalla del que s'ha fet a classe, un video, o una explicació amb el programa pissarra. Aquests dos últims mètodes contenen no només la resolució de l'exercici, sinó a més a més la explicació per part del professor.

En els exercicis escrits moltes vegades no hi ha tot el que s'ha fet servir per resoldre el problema. Segurament si hi fos tot lo necessari per la resolució de l'exercici, aquesta explicació podria no ser massa entenedora. Els professors aquestes coses que falten i no escrivim, les diem. Per la qual cosa el fet que hi hagi l'explicació, crec, dóna un valor molt gran a aquesta manera de mostrar les resolucions dels exercicis. Estic convençut que això és especialment important en un tema com aquest, resolució de problemes, on el que es diu és molt important. Els alumnes sempre han dit que prefereixent molt més la resolució amb veu que sense. Crec que això és el que pot donar un gran valor a aquesta manera que proposo de presentar el tema.

L'últim apartat, Per si fuig internet. Descàrregues, El crec, també, especialment interessant. Amb la implantació del projecte 1x1, el principal problema que la gent s'ha trobat és que força soviny no es poder accedir a internet a l'aula.

Aquí s'hi pot descarregar:
 1. Un document amb format NoteBook de l'SmartBoard per tenir totes les classes del tema a punt per ser desenvolupades a classe pel professor, amb els materials, dibuixos, necessaris.
 2. Un fitxer .zip amb tots els arxius del tema sencer, perquè els professors i alumnes que vulguin fer servir aquest material se'l puguin descarregar, tenir-lo en local i no haver de patir si fuig internet. També per si el professor, o qui sigui, el vol modificar, afegir-hi, o treure'n coses.
 3. La descàrrega del programa Pissarra per poder fer les classes i penjar-les a internet com les que es mostren aquí.
 4. El programa Funcions per a Windows, que es fa servir en aquest tema per al resolució de sistemes gràficament.
 5. El programa Taules, que permet pràcticar un dels coneixement previs com és el càlcul amb enters.
Fins a dia d'avui, en el meu centre no estem encara en el projecte 1x1, oficialment encara fem servir llibre de text. Tot i que fa temps que faig moltes coses amb ordinador, aquesta serà la primera vegada que faré un tema a partir d'un material penjat a internet. La utilitat o no d'aquesta idea la començarem a saber un cop l'hagim utilitzat amb els alumnes, haver-los examinat i aquestos alumnes ens diguin la seva opinió. Si Déu vol això serà a finals de gener i llavors espero que hi hagi penjades totes les solucions dels exercicis ja sigui amb format pissarra, video o un dibuix png de la feina feta amb la PDI.

Agraïments:
 1. que permet gravar fer screencaster i allotjar videos a internet. No he fet servir l'screentoaster ja que aquestos dies no deixava penjar videos i en el meu ordinador, un netbook, el programa s'hi penjava.
 2. Arasaac que ha creat una biblioteca de símbols per a la comunicació alternativa i augmentativa lliure i gratuïta que, tal com veieu aquí, té altres aplicacions.
 3. La xtec que me cedeix espai per allotjar aquestes planes i poder fer-les accessibles a tothom qui ho desitji
 4. http://www.blogger.com/ que me cedeix espai per publicar aquestes entrades d'un bloc.
 5. SmartBoard que ha fet el programari Notebook que permet fer classes amb una PDI d'una forma "una mica" diferent com es mostra aquí.
 6. D.D. Kerf (dddekerf@dds.nl or D.deKerf@bodegro.com) pel programa JavaScript que permet fer un TreeView en una plana web.
 7. El Sr Juanola, que en pau descansi, va ser el mestre que me va fer estimar el problema dels conills i les gallines i me va inspirar la frase que hi ha sota l'índex del tema i segurament moltes coses més.
"No sé hacer cosas perfectas, procuro hacer cosas útiles"

11 comentarios:

Jordi Lagares Roset dijo...

Benvolguts.

Es comença a acabar el tema. Si esteu interesats podeu veure la plana que ha canviar molt:
http://www.lagares.org/mates/3eso/t4/3_ESO_Tema_4_Sistemes_TreeView.htm

Ara ja comença a haver-hi moltes solucions. Si les mireu veureu que hi ha varies tàctiques en la forma de presentar-les (per experimentar si n'hi ha que van millor). Hi ha moltes coses a millorar (la meva lletra és difícil que millori). Hi ha noves idees a posar en el programa pissarra.

La setmana que ve farem l'examen del tema, a veure com irà?

Però el fet d'escriure aquesta resposta ve d'un article publicat a la Vanguardia el dia 22 de gener, Explicar lo que se ha aprendido es una técnica de estudio eficaz. El podeu veure aquí, http://goo.gl/psfdy

Imagineu que els alumnes, amb la PDI o amb un Tablet PC (i un micròfon), en lloc de resoldre els problemes en una llibreta, ho féssin amb el programa pissarra (o amb l'screentoaster o similar).

No sé si m'explico :-)

Sempre m'ha agradat somiar.

hookstefan dijo...

Assignment Help Online administrations with permitting understudies to score magnificent imprints in their venture accommodation and assist them with enhancing their insight. Submitting successful schoolwork each time is beyond the realm of imagination because of some inevitable conditions. It gives an online help of 24 hours of openness to understudies. Through this, the understudies can at whatever point search for help from online affiliations.
Assignment Help UK
Assignment help
Do My Assignment Online

Brooklyn Smith dijo...

I have to search website blogs with relevant niche information and provide them to teacher our opinion and the article. I gain more knowledge after reading your posts. I seriously love your site each post and I have also sharing with my all friends. I am so blessed guys. Thank you and Please keep doing like this work in future also. Online Assignment Help Australia - Assignment Help in Melbourne - Best Assignment Help in Adelaide - assignments help

Unknown dijo...

https://www.codingame.com/profile/1da09614d8264865c054387917c0bec81563244
https://linustechtips.com/profile/836853-igpinstitute/
https://www.glistatigenerali.com/users/sunilsharma/
https://www.codemade.io/user/sunilsharma/
https://naijamp3s.com/profile/rahulsharma1

jamesfinn dijo...

If your agency wants to hire quality copy editors, contact info@acadecraft.com. Acadecraft has the premier copy editing services in the UK. The copy editors receive professional training and go through a rigorous selection process. Therefore, they have the skills to deliver flawless content within a stipulated time.

imaginestudio dijo...

3d Product demo services will enable the clients to understand better, the function/process of a particular product. This will also act as a product demonstration tool and product manual.imaginestudio is the best 3D Product Modeling company. we are expertise in following 3d product animation services for various applications and industries. eCommerce 3D Furniture Modeling, Architecture, Automotive, Medical, Electronics, Mattress, Rice Bags, Shoe Modeling, Aerospace Bathroom Fittings, Home Decor, etc.

Unknown dijo...

https://www.pedalroom.com/members/truevastu1
https://disqus.com/by/truevastu/about/
https://www.wantedly.com/id/true_vastu
https://fyi.org.nz/user/true_vastu_2
https://diigo.com/0nmm1x
https://www.instapaper.com/read/1486547788
https://www.pearltrees.com/truevastu1
https://www.plurk.com/truevastu1
https://flipboard.com/@TrueVastu?from=share&utm_source=flipboard&utm_medium=curator_share
https://www.minds.com/truevastu1/

thechanges dijo...

For those of us who work in the field of talent development, one of the most exciting developments we are seeing the emergence of a new set of competencies that are crucial for Workplace success which are called the Future ready competencies. These competencies enable individuals to thrive in the digital age and enhance their future readiness. The Changes is an Organization Development ready World.

Thr Jigsaw dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Smartphone Crunch dijo...

When perusing the internet, we all come across thousands of videos, some of which instantly catch our interest. We'll explain how to download embedded videos from any website in this post. While many websites let you download any movies for offline viewing without any additional steps, others, like Facebook, YouTube, or Vimeo, either forbid it or require that you become a premier member. We'll provide a few websites, tools, and tips in this blog article, as well as show you how to download embedded videos.

shira dijo...

Global Assignment Help offers customized solutions,plagiarism-free content, the best expert guidance,on-time delivery,24/7 customer service, and affordable pricing. The assignments are well-crafted with accurate information, well-researched, and well-presented. Moreover, the uniqueness and customized standards enhance the quality of the assignments. Hence, by considering the services of the firm, students can improve their academic scores, and open doors to future success.