miércoles, 10 de marzo de 2010

Programa Pissarra

He penjat a la meva web, www.lagares.org, la primera versió pública del programa Pissarra.

Per saber què fa i com funciona vos recomano mireu el video:



Per tenir un exemple del resultat podeu mirar, "Sistemes de dos equacions amb dues incògnites".

El programa està en un fitxer Pissarra.zip, que en el seu interior hi ha 3 fitxers:

1-Pissarra.exe, el programa editor.
2-lame.exe, el programa que converteix l'arxiu .wav a la nostra explicació amb veu a .mp3.
3-Pissarra.jar el programa intèrpret perquè la nostra explicació es pugui visualitzar per internet.

Per fer una explicació:

1-Executeu el programa Pissarra.exe (de moment és Windows, no sé si funciona amb el Wine) en una PDI o en un tablet PC.
2-Cliqueu en el botó Iniciar.
3-Feu la vostra explicació escrivint el que vulgueu amb el llàpiç. Mentre aneu escrivint aneu fent la explicació, com si fos una classe. Cal un micrófon. En una PDI a vegades faig servir un micro inalàmbric tot i que un micro amb cable va bé, però pot haver-hi canvis en el volum de la veu.
4-Quan hagiu acabat l'explicació premeu el botó parar.
5-Aneu al menú Desar i deseu lo fet amb el nom de fitxer que volgueu. Si hi poseu espais el programa els convertirà en _ . Els espais no agraden al sr. Internet. Millor no posar accents ni caràcters no anglesos. Per exemple, exercici1
6-En teoria s'hauria d'haver desat 4 fitxers: Pissarra.jar, exercici1.piss, exercici1.mp3, exercici1.html, exercici1.wav.
7-El 4 primers són els que heu de penjar a Internet. l'exercici1.wav no serveix per res, si no s'hagués creat correctament l'arxiu .mp3, amb el lame el podrieu convertir a mp3. Si tot funciona el .wav el podeu esborrar.
8-L'arxiu exercici1.html el podeu editar per posar-hi més coses, per exemple l'enunciat del problema.

Si tot ha anat bé i penjeu els 4 arxius i divulgueu l'adreça, ja teniu la vostra explicació a l'abast de tothom.

Notes:

1-Es pot provar el resultat de la nostra explicació amb el menú Obrir amb temps...
2-El programa pot ser fet servir com un programa per escriure a la pissarra molt senzill, escrivint directament sense clicar al menú iniciar. Per esborrar premeu el botó color blanc.
3-Lo escrit es pot desar en format .piss, copiar a la carpeta o desar-ho com un dibuix bmp o jpg.
4-El programa està en una fase molt inicial de desenvolupament. Quansevol cosa que hi trobeu, error, suggeriment, etc. no dubteu de fer-m'ho arribar, jlagares@xtec.cat.
5-Seria d'agraïr que si feu alguna explicació d'aquestes i la penjéssiu a Internet m'ho féssiu saber.

Important:
Si al prémer Resultat i/o la barrra d'Scroll no funcionen correctament es degut a que el fitxer mp3 no s'ha carregat correctament. En principi, fins que no trobi una solució més elegant, s'arregla el problema recarregant la pàgina.

jueves, 4 de marzo de 2010

Projecte Fressa Open Source, Programari Lliure

"Este mensaje se envia a bastante gente, alguna de habla castellana, perdonadme, pero lo que quiero decir creo que tengo que hacerlo en la lengua que le hablo a mi madre y realizo mis plegarias" :-)

Avui he penjat la versió 500 de Plaphoons. Per aquest fet volia fer una cosa que feia temps tenia ganes de fer, que la versió 500 fos Plaphoons Open Source. D'altra banda també feia temps que tenia ganes de que alguns programes del projecte Fressa també fóssin OpenSource. Doncs no, des d'avui TOTS els programes del projecte Fressa són OPEN SOURCE (Programari lliure). Vos els podeu baixar en un únic paquet de l'adreça:

http://www.xtec.cat/~jlagares/fressaalinkat/ProjecteFressaOpenSource.zip

Són uns 18 megues de codi font que conformen uns 27 programes que comprimits ocupen uns 6 megues.

No sé si això serà útil a algú. Però per ser conseqüent amb el que crec i procuro difondre ho havia de fer :-)

No només hi ha el codi del programa Plaphoons, que molta gent m'havia demanat, sinó del programa Kanghooru i el programa RataPlaphoons que juntament amb el programa Plaphoons permeten a una persona que controli conscientment un únic moviment, controlar gairebé tot l'ordinador. Des del punt de vista de la programació hi ha coses tant curioses com que amb el clic del ratolí permet controlar el ratolí sencer.

També hi ha tots els programes sobre el reconeixement de veu a partir dels meus experiments. Un d'ells permet controlar el ratolí només amb la veu.

He de dir que la meva idea sobre el codi obert (programari lliure) va molt més enllà del codi font, en un missatge que vaig escriure fa temps deia el següent:

El que penso que és més important del Programari Lliure és el fet de que són coses fetes per molta gent i posades a l’abast de tota la gent. Jo en diria compartir, o bé, entre tots ho podem fer tot. Això no és ni molt menys exclusiu del programari lliure. Perquè no ho podem fer amb els exercicis, els apunts, els dibuixos, les cançons, les partitures, els vídeos, les bones idees que hem tingut fent classe, els cursos per al Moodle, etc, etc.? Perquè en lloc de comprar uns llibres a unes editorials que valen molts diners, no els fem els profes, cadascun un trocet?. No podria sortir un llibre millor i més barat que els que ens ofereixen les editorials?

Ara que s'està posant de moda lo dels llibres digitals, perquè no els fem? ;-)

Bé no m'agradaria acabar aquest missatge sense enviar una mostra de profund agraïment a les moltes persones que són particips del Projecte Fressa. Desde la gent que m'ha ofert molts recursos per poder-lo fer, gent que ha donat la idea de tot un programa senser. gent que ha descobert errors i ha insistint amb moltes proves amb usuaris reals fins que la cosa s'ha arreglat, moltíssima gent que ha suggerit infinitat de noves coses que podien fer els programes i que feies que fóssin més útils.

A tots una abraçada molt forta y de tot cor moltes gracies.
Jordi

Nota: En el video, http://www.youtube.com/watch?v=-OdwdKYJDwY, sobre la recuperació d'en Jorge Rivas gracies a l'esforç de molta gent, en especial d'ell mateix, un informàtic deia que Plaphoons era Programari lliure. Tot i que hi ha la versió JavaPlaphoons que des de el principi ha estat programari lliure, Plaphoons no ho era realment fins avui ;-)